Diş Eti Tedavisi
Dişeti hastalıkları, dişin çevresinde , yumuşak ve kemik dokuda görülen rahatsızlıklardır. erişkenlerde , diş çürüklerinden sonra ,en çok diş çekilmesi sebebidir. dişeti hastalıkları diş hekimleri tarafından , rahatlıkla tedavisi yapılabilen ve kontrol altında tutulduğunda tedavisi mümkün olan rahatsızlıklardır. diş eti ( periodontal ) hastalıları şunlardır ;
Gingivitis: Diş eti hastalıklarının en basit ve ilk gözlenen halidir. hastada dişetlerinde ; kanama kızarıklık, şişlik en basit belirtileridir. bu dönemde hasta diş hekimine geldiği takdirde , çoğunlukla bir veya iki seansta rahatlıkla tüm belirtiler ortadan kalkar. hastalığın bu seviyesinde tedavi edilmediği takdirde, rahatsızlık ilerleyerek , yumuşak doku haricinde sert dokulara geçtiği zaman , dişetinin çevre kemik dokusunda erimeler ortaya çıkabilir. gingivitisin ortaya çıkmasında en önemli sebep , ağız bakımının iyi sağlanamamasıdır.
Periodontitis: Gingivitis tedavi edilmediği takdirde, ilerleyerek, yumuşak doku harici kemik dokulara ilerleyebilir, bu durumda kemik yıkımına bağlı olarak, gingivitis belirtilerine ek olarak , dişlerde sallanma, ağız kokusu, şiddetli spontan kanamalar oluşabilir, bu durumda hasta en kısa sürede diş hekimine başvurması gerekmektedir, tedavi edilmediği takdirde diş kayıpları gözlenebilir. en sıkıntı olan durum ise çene kemiğinde ileri derecede kemik kaybına bağlı olarak, diş kaybı sonrası , dental implant uygulamak için yeterli kemik hacminin olmamasıdır.
Dişeti hastalıklarının sebebi nedir ve neden oluşur?
Ağız bakımının yeterli olmadığı durumlarda, dişlerin üzerinde bakteri plağı birikir, plak üzerinde binlerce mikroorganizma vardır, bu bakteriler dişeti hastalıklarına ve diş çürüklerine sebep olurlar. ve zaman içerisinde tükrüğün içeriğindeki organik ve inorganik yapılarla birleşerek diş taşIna sebep olurlar, diş taşları mikroorganizmaların üremesi için tutucu alan oluşturmasına bağlı olarak, dişin çevresinde kemik yıkımIna hem sebep olurlar hemde kemik yıkımı ilerler.
Diş eti hastaliği nasil önlenir?
- düzenli ve etkili diş fırçalama
- arayüz fırçası, diş ipi gibi destekleyici ağız bakım ürünlerinin akşam yatmadan önce kullanılması
- düzenli 6 ayda bir diş hekimi muayenesi ve kontrolünün yapılması
Diş eti hastaliklarinin tedavisi nedir?
Dişlerinizin ideal bakımını yapsanız bile bazen genetik sebeplerle dişeti hastalığınız olabilir. Tedavide ilk basamak diş hekimi tarafından yapılacak iyi bir diş taşı temizliği ve hastanın ağız hijyenine özen göstermesiyle tamamen iyileşebilir. Biraz daha ilerlemiş vakalarda küretaj denilen dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diştaşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Küretaj ile dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlanır. Genellikle bu tedavi, dişetinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek bakteri içeren cebin yok olması için yeterlidir. Dişeti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diştaşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir.
Cerrahi tedavi daha ilerlemiş vakalar için yapılan flap operasyonlarını kapsar. Flap operasyonunda erimiş olan kemiğin desteklenmesi gerekiyorsa ya da o bölgede kemik oluşturulacaksa kemik greftleri de konulabilir. Böylece yeni kemik oluşumu sağlanabilir. ancak hiçbir zaman kemik oluşumu eski seviyesini bulamaz. Flap opersyonlari dikişli operasyonlardır.