Ağız Kokusu Nedir? Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız Kokusu ( Halitosis ,Bad Breath, Oral Malador)

Ağız Kokusu; Ağız Boşluğu İçerisinde Kişinin Kendisi Veya Çevresi Tarafından Algılanan Hoş Olmayan Kokuyu İfade Etmektedir. Ağız Kokusu  çok eski zamanlardan itibaren  insanların hep sorunu olmuştur.  Musevilerin,  İki Bin Yıllık Talmud Kitabında,  Ağız Kokusu Boşanma İçin Geçerli Bir Sebep Sayılmıştır.

Ağız Kokusu şikayeti oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Yapılan farklı bilimsel araştırmalarda 0-50 oranlarda insanlarda görüldüğü bildirilmiştir. Ağız Kokusunun Toplumda Bu Kadar Çok Olmasına Rağmen Diş Kliniklerine Bu Şikayetler İle Başvuran Kişi Sayısının Az Olmasının Sebepleri Olarak, Hastaların Bu Rahatsızlıktan Utanmaları Veya Şikayetlerinin Farkında Olmamalarını Sayabiliriz.

Ağız Kokusu 3 Kategoriye Ayrılmıştır;

-Gerçek Ağız Kokusu   ( İnsanlar Tarafından Farkedilen Kötü Koku)

Pseudo (Sahte) Ağız Kokusu   ( İnsanlar Tarafından Algılanmayan, Kişinin Kendisinin Hissettiği Koku)

-Halitofobi ( Genellikle İntihara Eğimli Bireylerde Hissedilen, Ağız Kokusu Korkusu)

Ağız Kokusu , % 85 Gibi bir oranda ağız boşluğundan kaynaklanmaktadır, ve bu rahatsız edici kokunun sebepleri olarak, Dişeti Hastalıkları, Yarı Gömülü 20 Yaş Dişleri, Diş Çürükleri,  Diş Çekim Yeri İltihaplanması ( Alveolit) , Dil Yüzeyinin İyi Temizlenememesi, kron –köprü protezler, hatalı protez uygulamaları  Ve Kötü Ağız Bakımı ( Sigara,Alkol Vs.) Olarak Sayılabilir.

Ağız kokusu genel olarak ağız boşluğundan kaynaklanmakla beraber , alt ve üst solunun yolu rahatsızlıkları, , Gastro İntestinal Rahatsızlıklar ( Gastrit, Reflü)  , Postnasal Akıntı, Mentsruasyon, Tonsilit,  Karsinomlar,  Diyabet  ( Şeker ) , Böbrek Ve Karaciğer Hastalıklarındada ağız kokusu şikayeti oluşabilmektedir.

Oral bölgede ağız kokusu etkeni tespit edilemediği takdirde , hastanın  muhakkak  genel sistemik bir muayeneden geçmesi tavsiye edilmektedir.

Kötü Kokunun Ağzı Boşluğundan Kaynaklandığının Belirtileri İse;

  • Hasta Konuşmaya Başladığında Koku Artar
  • Ağız Kuruluğu İle Birlikte Koku Artar ( Özellikle Sabahları)
  • Dikkatli Oral Hijyen Ve Garagara İle Belirgin Bir Şekilde Azalır.
  • Koku Burundan Değil Ağızdan Gelir

Ağız Kokusuna Sebep Olan Maddeler İse Hidrojen Sülfid, Metil Merkaptan, Yağ Asitleri, Poliaminler,Alkoller, Fenol Gibi Bileşiklerdir. analiz etmenin başlıca yöntemleri organoleptik ölçüm , gaz kromatografisi ve sülfür monitörleridir .

Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin Kullanılan doğal Çözümler İse, Ladanum (Laden Zamkı), Maydanoz,kereviz, elma, yoğurt, kuruyemişler,çilek, peynir, balık, kivi, Karanfil,Yeşil Çay,  nane, Guava Ağacı Kabukları, Yumurta Kabuklarını Örnek Verebiliriz.

Leave a reply