BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Bebeklerin büyük çoğunluğunda süt dişleri 6. aydan itibaren çıkmaya başlarlar, bebeklerde 6. aydan itibaren çıkmaya başlayan süt dişleri , 8 kesici diş, 4 adet kanin ( köpek) dişi ve 8 tanede büyük azı dişi olmak üzere 20 adettir. süt dişlerinin önemi, diş bakımının tam yapılamadığı bebeklik ve çocukluk dönemlerinde geçici olarak görev görmeleri ve alttan gelen kalıcı dişlerin sürmelerinde rehberlik yapmalarıdır.

Süt dişlerin sürmesi genetik, cinsiyet, beslenme gibi değişik etkenlere bağlı olarak  gecikmeler olabilir, lakin  12-18 aya kadar süt dişlerinin sürmeye başlaması normal kabul edilir. süt dişlerinin geç sürmesi olabileceği gibi, daha erken dönemlerde de sürmeye başlayabilirler. bebeklerde dişli doğum olaylarıda gözlenebilmektedir. süt dişlerinde gecikmeler normal kabul edilen süreçlerin üzerine çıktığı durumlarda röntgen ile kontrol edilmesi uygundur.

Toplumun büyük bir çoğunluğunda ,süt dişlerinin temizlenmesi konusunda bilgi eksikliği vardır, bu bilgi kesinlikle yanlıştır, ağız içerisinde binlerce mikroorganizma vardır, süt dişlerinin çıkması ile birlikte , florsuz ,bebeklere özel  diş fırçası ile fırçalama yapılmalıdır,

Ebeveynlerin çocuk 2 yaş civarına geldiği zaman , çocuklarla birlikte diş fırçalama yapması, çocukta bu alışkanlığın yerleşmesine yardımcı olacaktır, çocuk diş fırçalama alışkanlığı kazansa bile , veliler muhakkak çocuğun diş fırçalamasını kontrol etmeli, etkili bir diş fırçalama yaptıklarından emin olunmalıdır. diş fırçaları 3-4 ayda bir değiştirilmelidir. çocuklarda diş fırçalama motivasyonu için elektrikli diş fırçaları kullanılabilir.

Özellikle biberon kullanan bebek ve çocuklarda ve uzun süre emenlerde , biberon çürüğü dediğimiz üst ve alt kesici dişlerde yaygın kahverengi siyah renklerde çürük artışı olabilmektedir, çocukta biberon alışkanlığı bıraktırılmalı ve bardak kullanımına teşvik edilmelidir.

Uzun süre anne sütü alan çocuklarda ise emzirme sonrası annenin ,mümkünse çocuğun dişlerini fırçalaması, sürekli fırçalama yapılamıyor ise dişleri temiz bir gazlı bezle silmesini önermekteyiz.

Çocuklarda, ilk daimi dişler çıktıktan sonra diş yüzeylerinin flor jeli ile kaplanması ,diş çürüğünün oluşumunu engellemeye yardımcı olacağı için önerilmektedir.

Çocuklarda diş çürükleri kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir, süt dişleri 6 -12 yaş arası ,daimi ana dişler ile değişmektedir, bu döneme kadar ağızda kalması gerekmektedir. toplumda süt dişlerine tedavi uygulmasının gereksiz olduğu konusunda bir ön yargı bulunmaktadır ve kesinlikle yanlıştır, süt dişlerinde çürük oluştuğu zaman en kısa sürede tedavi uygulanması , çocuğun diş ağrısı çekmesine engel olacaktır, özellikle son dönemlerdeki asitli ve şekerli yiyeceklere ve ağız bakımının eksik olmasına bağlı olarak, çocukların malesef diş hekimi ile erken tanışması gerekmektedir, çocuklarda diş tedavisi çocuğun iletişimine göre klinik ortamında veya uyum sıkıntısı çeken cocuklarda genel anestezi altında yapılabilmektedir, en önemli konu çocuk uyumlu ise klinik ortamında yapılması ,daha kolay ve ekonomiktir, ama her seansta çocuğun adapte olması ve diş hekimi korkusu oluşma ihtimali vardır, özellikle diş çekimleri çocuklar için anlaşılamayan ve travmatik bir durumdur. çocukların dişlerinde problem olmasa bile 6 ayda bir diş hekimine kontrole götürülmesi uygundur.

Uyum sıkıntısı çeken ve ağız içerisinde çok sayıda tedaviye ihtiyacı olan çocuklarda genel anestezi altında diş tedavilerinin yapılması çocuklar için atravmatik ve en kolay yoldur, tek anestezi ile tüm işlemler aynı anda yapılması, çocuğun diş hekimi ile karşılaşmasını azaltacak ve diş hekimi korkusunu engelleyecektir, özellikle genel anestezi öncesi çocuğa sakinleştirici yapılması , çocuğun olanlardan haberi olmadan tedavilerine inkan sağlamaktadır. genel anestezi konusunda velilerin genel kaygısı malesef ,genel anesteziye bağlı oluşabilecek istenmeyen durumlardır.  bu konuda kapsamlı tam teşekküllü bir merkezde işlemlerin yapılması, bu istenmeyen durumların ortaya çıkma ihtimalini azaltmaktadır.

İltihaplanan süt dişleri ,alttan gelen ana dişlerine zarar verme ihtimali ve çocukta sürekli bir enfeksiyon odağı olmasından dolayı kesinlikle çekilmelidir. antibiyotik tedavisi, iltihaplı dişler için bir tedavi yöntemi değildir. antibiyotik destekleyici bir tedavi yöntemidir. ve gereksiz antibiyotik kullanımı yapılması ,antibiyotiklere karşı direnç oluşumuna sebep olabilir.  iltihaplı süt dişleri akut enfeksiyon olmadığı durumlarda en kısa sürede ağızdan uzaklaştırılmalı, ve gerektiği durumlarda yerine yer tutucu yapılması gerekmektedir.

Süt dişlerinin en önemli fonksiyonu , altlarında bulunan ana dişlerein sürmesine rehberlik yapmalarıdır. süt dişleri çekildiği durumlarda ,diş boşluğunun korunması için yerlerine muhakkak yer tutucu yapılması gerekmektedir. yer tutucular ,sabit ve hareketli olarak ( takmalı çıkarmalı ) olarak yapılabilirler. erken kaybedilen dişler çocuklarda ana dişlerinde ,ortodontik problemlere yol açabileceği unutulmamalıdır.

Çcocuklarda biberon ve emzik alışkanlığı 12. aydan itibaren bıraktırılması uygundur. süt dişleri çıkar çıkmaz fırçalanmaya başlanılması uygundur.

Çocuklar 7 yaşından itibaren , diş ve çene gelişimi açısından çocuk diş hekimi ve ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmeleri uygundur.

Antalya Veske Diş Poliklinikleri Olarak , Manavgat Side Ve Antalya Lara Şubemizde, Uzman Çocuk Diş Hekimimiz Ve Ortodonti Uzmanımızla Hizmet Vermekteyiz.

Leave a reply