HAMİLELERDE AĞIZ BAKIMI VE DİŞ TEDAVİSİ

Hamilelerde  Ağız Bakımı Ve Diş Tedavisi

Planlı Bir Hamilelik Düşünülüyor İse , , Hamilelik Öncesi Yapılması Gerekenler Listesine ,Diş Hekimi Kontrolünü eklemeniz tasiye edilmektedir.

Bebeğinizin Ağız Ve Diş Sağlığı Gelişimi Anne Karnındaki Dönemde  Başladığından Dolayı, Anne Adayı Beslenmesine Çok Dikkat Etmelidir, Diş Ve Kemik Gelişimi İçin Önemli Olan A,C,D  Vitaminleri Ve Fosfor Ve Kalsiyum İçerikli Besinleri Yeteri Kadar Almaya Dikkat Etmelidirler.

Hamileliğin Ağız Ve Diş Sağlığı Üzerine Etkileri                  

Hamilelik  Gingivitisi ; Değişen Horman Dengelerine Bağlı Olarak , Dişeti İltihabının Belirtileri Olan Kızarıklık ,Şişlik, Kanama Ve Dişetlerinde Hassasiyet Olabilir, Hamilelelik Öncesi Dişeti Hastalığı Var İse Dişeti Tedavisi İle Sorunun Çözülmesi , Hamilelik Döneminde De Ağız Bakımına Çok Dikkat Ederek Ve Dişetlerinde Problem Olduğunda En Kısa Sürede Diş Hekiminize Giderek Bu Rahatsızlıktan Kurtulmanız Mümkündür.  İlerlemiş Dişeti Hastalıklarında Yemek Esnasında Bile Çok Ciddi Ağrılar Olabilmektedir.

Çürük Riski; Hamilelik Döneminde  Genellikle Karbonhidrat Ve Tatlı Ağırlıklı Olarak Beslenmeye, Tükrük Deki Asit Seviyelerindeki Değişikliklere Ve Kusmaya Bağlı Olarak İyi Bir Ağız Ve Diş Bakımı Yapılmadığı Takdirde Artar Ve Çok Dikkat Edilmelidir. Özellikle Yeni Başlayan Çürükler Çok Kolaylıkla Her Dönemde Yapılabileceği Unutulmamalıdır.

Araştırmacılar Hamilelik Döneminde Diş Ve Dişetlerindeki Hastalıklar İle Erken Doğum,Gelişim Geriliği, Hamilelik Diyabeti Ve Preeklemsia Arasında İlişki Olduğunu Bildirmişlerdir.

Hamilelik Döneminde , Pyojenik Granüloma Denilen Özellikle Dişetlerinde Görülen Kırmızı ,Kanamalı Doku Büyümeleri Görülebilmektedir, Genellikle Doğum İle Birlikte Ortadan Kalkmaktadır. Şikayet Olur İse Cerrahi Olarak Eksize Edilebilir.

Gebelik Döneminde , Diş Veya Çevre Dokularda Enfeksiyon Olduğu Durumlarda En Güvenilir Kullanılabilecek Antibiyotik Grubu Penisilin Ve Türevleridir. Hamilelik Döneminde Tetrasiklin Grı-Ubu Antibiyotikler Kesinlikle Kullanılmamalıdır.

Hamilelik Döneminde Diş Tedavileri İçim En Uygun Olan Zaman Dilimi 3-6 Ay Arası Dönemdir.

Ama Acil Durumlarda (  Diş Ağrısı Gibi) Kadın Doğum Uzmanından İzin Alınarak Her Dönemde ( Kanal Tedavisi, Diş Çekimi Gibi ) Diş Tedavileri Yapılabilir. Diş Ağrısı İnsanın Hayat Standartlarını Düşüren Şiddetli Bir Durumdur. Bu Durumda Hamilelik Bitimine Kadar Beklenilmesi Emosyonel Stresi Artırdığı İçin Bebek Gelişimi İçinde Risk Oluşturmaktadır.

Yapılan Çalışmalar Hamilelik Döneminde Kullanılan Lokal Anestezik Maddelerin Çocuk Ve Anneye Risk Oluşturmadığını Göstermiştir.

Diş Hekimliğinde Kullanılan Röntgen Cihazlarında Radyasyon Oranı Oldukça Düşüktür, Kurşun Önlük Ve Tiroid Koruyucusu Kullanarak  Acil Durumlarda Diş Filmi Alınabilir.

Leave a reply